Meny Stäng

Snabblån

Så kallade snabblån har erbjudits i Sverige under några år nu. Det är ett sätt för alla svenskar att ta ett prisvärt och enkelt lån, under en kort tid. Snabblån är nämligen avsedda att tas just för korta perioder, då man behöver ett extra tillskott i kassan. Därför är dessa lån väldigt väl lämpade för detta. Om du vill ta ett lån med en längre återbetalningstid, är det därför bättre att undvika snabba lån, och istället ta en annan form av privatlån.

Prisskillnaderna mellan olika smslån är dock stora, så när man tar snabblån är det väldigt viktigt att man jämför priser hos olika långivare, då många annars tar allt för dyra lån. Detta behöver dock inte ta lång tid, eftersom det numera finns jämförelsetjänster för snabblån på Internet som kan göra detta med automatik åt dig. Man matar i dessa jämförelsetjänster helt enkelt in den summa som man vill låna, så listar tjänsten de olika alternativ man har i prisordning. Därmed blir det riktigt enkelt att se vilket det förmånligaste lånet egentligen är.

För att ta ett snabblån krävs ingen säkerhet, dessa lån är med andra ord alltid lån utan säkerhet. Däremot så tittar långivarna alltid på din privatekonomi när de bestämmer sig för om de ska bevilja dig ett lån eller inte. Detta görs i regel i form av en kreditupplysning.

VI LISTAR DE BÄSTA SNABBLÅNEN

Man kan ofta ansöka om snabblån direkt på nätet, på långivarens hemsida, genom att fylla i ett särskilt formulär. Men det är även vanligt att man kan ansöka om lån via sms, vilket givetvis är ännu smidigare i många fall.

Skulle det vara så att lånet blir beviljat, brukar man få lånet utbetalt väldigt snabbt. Ofta sker utbetalningen redan samma dag, åtminstone om man ansöker om lånet på en vardag. Detta gör att ett snabblån även kan passa den som behöver pengar riktigt snabbt, som man även hör på namnet.

snabblån

Dock kan man i regel inte ta mer än ett snabblån hos en långivare samtidigt. Långivarna brukar kräva att man betalar tillbaka de gamla lånen innan man tar ett nytt. Skulle man behöva mer än ett mikrolån, bör man därför vända sig till olika långivare.

Värt att nämna är även att snabblånen ofta är små till storleken, man kan t.ex. inte låna tiotusentals kronor som mikrolån. Däremot brukar några tusenlappar åt gången vara möjligt.

Glöm inte heller att alltid läsa igenom villkoren för alla lån du vill ta mycket noga, för att undvika otrevliga överraskningar i efterhand.

Snabblån – Så funkar det

Funderar du på att ta ett lån? Att låna pengar är idag något som är mycket vanligt och majoriteten av alla vuxna människor har någon form av skuld eller kredit bakom sig. Orsaken till varför man är i behov av ett lån kan vara väldigt varierande. Det kan handla om att man vill köpa en ny bil, köpa sin första bostad eller kanske åka på en efterlängtad resa. Man kan även använda sig av ett lån för att göra ett större inköp som man inte har egna pengar till för tillfället eller t.ex. gå en utbildning.

Möjligheterna är således väldigt många om man kan ta hjälp av ett lån och därför är det också många som ansöker. Idag behöver man inte gå till en bank, sätta sig ner med en bankman och försöka redovisa varför man är en lämplig låntagare. Det enda som krävs är att man har en dator, mobil eller surfplatta med uppkoppling till internet och resten sköter lånesystemet av sig själv.

Det som gör att snabblånet kan liknas med ett privatlån är att du vanligtvis har en bekväm ränta och en tillräckligt lång löptid för att du ska kunna betala av lånet i lugn och ro. Det som däremot får lånet att även likna ett sms-lån är den fruktansvärt snabba utbetalningen. Du får ett preliminärt besked direkt efter din ansökan och om du väljer att signera lånelöftet sker utbetalningen oftast samma dag – ibland inom loppet av några timmar.

Vanliga frågor och svar kring snabblån

✅ Hur fungerar ett snabblån?

Ett mycket vanligt missförstånd är att snabblånet fungerar på samma sätt som ett sms-lån, men så är alltså inte fallet. Om man ska likna snabblånet med någon annan låneform så är det mer som en kombination av sms-lån och privatlån. Om du ansöker om ett snabblån behöver du inte förklara för långivaren eller banken vad du ska använda pengarna till. Du kan således använda dessa för att köpa en bil, finansiera ditt bröllop eller köpa nya möbler till lägenheten.

✅ Vad krävs för att kunna ansöka om ett snabblån?

För att du ska kunna ansöka om ett lån krävs det enbart att du har uppkoppling till internet, men vill du vara säker på att du får lånet beviljat är den en hel del regler och krav som du behöver leva upp till. För det första måste du vara folkbokförd i Sverige, vara minst 18 (i de flesta fall 20) år gammal och ha en taxerad inkomst. Det är dock sällan krav på att du måste ha en fast anställningsform. Många som ansöker om ett snabblån är vikarier, timanställda, anställda vid behov eller egen företagare.

✅ Kan jag ta snabblån trots betalningsanmärkning?

Att ansöka om ett snabblån trots betalningsanmärkningar är sällan något problem, men visst bör du försöka att ha en så pass god ekonomi som möjligt för att få bättre lånevillkor. En betalningsanmärkning är trots allt ett bevis på att du, även om det var för något år sedan, inte kunde hantera din ekonomi, slarvade med betalningar eller inte hade pengar att betala med. Detta gör sällan så att du får avslag på din ansökan, men kan tveklöst ge dig högre ränta.

✅ Kan jag ta ett snabblån utan UC?

I samband med en låneansökan så kommer en kreditupplysning att tas på dig. Detta gäller även om långivaren informerar om att man inte använder sig av UC. Kreditupplysningen är till för att banken eller långivaren ska kunna se om din ekonomi är god nog för att kunna hantera ansvaret som kommer med ett lån, samtidigt som du kan leva ett skäligt liv. I kreditupplysningen kommer de även att kunna se om du har några betalningsanmärkningar sedan tidigare eller någon skuld hos Kronofogden.

✅ Hur mycket pengar kan jag låna?

Hur mycket pengar du får låna beror på din egen kreditvärdighet, men vanligast är att långivare erbjuder snabblån mellan cirka 5.000 till 100.000 kronor. Naturligtvis är detta väldigt varierande. Vissa långivare har en maxgräns på 50.000 och andra erbjuder upp till 600.000 kronor. Du bestämmer själv hur mycket pengar det är som du vill låna, men ett tips till att låna ansvarsfullt är att aldrig ansöka om mer pengar än du verkligen behöver.

✅ Behöver jag någon säkerhet för att få låna?

För både billån, båtlån och bolån behöver du ha en säkerhet för att kunna låna pengar. Oftast är det själva inköpet i sig som får agera säkerhet. Det betyder att banken har rätt att ta bostaden eller bilen och sälja om du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid. Med ett privatlån, sms-lån eller snabblån behöver du inte fundera på säkerheten överhuvudtaget, eftersom ingen krävs.

✅ Vilka är de vanligaste låneformerna?

Det finns mängder med olika typer av låneformer som man kan använda sig av och de flesta är anpassade för specifika ändamål. Ett bolån kommer du att ha nytta av om du ska köpa en bostad, medan ett billån eller ett båtlån hjälper dig som vill köpa ett fordon. Utöver dessa finns det även företagslån för den som vill starta upp eller utveckla sin verksamhet, men också privatlån, sms-lån och det mycket populära snabblånet.

✅ När ska man betala tillbaka lånet?

I samband med att du gör din ansökan har du möjlighet att välja hur många år, eller månader, som du är intresserad av att din löptid ska gälla. Använder du dig av en låneförmedlare får du svar från flera olika banker som kan matcha dina önskemål. Ibland kan det även vara så att en långivare vill erbjuda dig ett lån, men på en lägre löptid än du önskat. Då är det upp till dig själv att avgöra om din ekonomi kommer att kunna hantera de månatliga betalningarna eller inte.

När du betalar tillbaka på ett lån så betalar du både ränta och amortering varje månad. Det vanligaste är att banken använder sig av så kallat autogiro och då är det viktigt att du har pengar på ditt konto när betalningen ska dras. Skulle det inte finnas tillräckligt med pengar så kommer banken att skicka ut en påminnelse, men var försiktig. En påminnelse kan snabbt förvandlas till inkasso, vilket i sin tur kan förvandlas till Kronofogden. Se därför till att du alltid prioriterar att betala tillbaka ditt lån innan du shoppar loss på andra saker.