Meny Stäng

Låna med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är inte längre något ovanligt. Tyvärr finns det idag ganska många som har en eller flera betalningsanmärkningar och fått känna på de problem som en sådan kan ställa till med. Med en betalningsanmärkning i bagaget blir det svårt, eller omöjligt, att få ett hyreskontrakt eller att ta ett telefonabonnemang. Och du kan inte gå till banken och ta ett lån när du är i behov av extra pengar. Många säger att man inte kan låna pengar över huvud taget så länge betalningsanmärkningen finns kvar, men så är det faktiskt inte.

Att så många tror så beror förmodligen på att det var så tidigare, när bankerna var de enda långivare man kunde vända sig till. Idag kan du faktiskt få låna med betalningsanmärkning, men då måste du förstås vända dig till rätt långivare. Idag kan du låna pengar med betalningsanmärkning även om du inte kan välja vilken långivare som helst. De långivare som godkänner betalningsanmärkningar inte är så många och du måste läsa villkoren för att se hur en viss långivare ställer sig till en betalningsanmärkning.

Att låna med betalningsanmärkning:

Om du inte behöver låna så mycket pengar har du rätt goda chanser att få ett lån trots att du har en betalningsanmärkning. Då kan du söka ett så kallat mikrolån, där det faktiskt finns relativt många långivare som inte ser betalningsanmärkningar som ett hinder. Dessa lån ligger på mycket begränsade belopp och som mest kan du låna 25 000 kr, men de flesta av dessa lån sträcker sig inte längre än till 15 000 kr.

De små beloppen är förstås en av orsakerna till att man är mer generös med att ge lån trots betalningsanmärkning. Behöver du låna mer pengar är ett privatlån, ett lån utan säkerhet, det bästa alternativet. Dessa lån ligger vanligtvis på mellan 15 000 kr och 500 000 kr och finns hos nästan alla långivare. Du kan ansöka om ett privatlån både hos din vanliga bank och hos andra långivare på nätet. Men det är inte troligt att din vanliga bank kommer att låta dig låna pengar med betalningsanmärkning. De traditionella bankerna är mycket restriktiva när det gäller betalningsanmärkningar.

Vill du ha ett privatlån med betalningsanmärkning rekommenderar vi att du söker ditt lån hos någon av de långivare som finns här på nätet. Men, det är inte lätt att hitta långivare som ger lån trots betalningsanmärkning här på nätet heller.

låna pengar med betalningsanmärkning

För att öka dina chanser att få låna pengar finns det några knep du kan ta till:

En medsökande som har en klanderfri ekonomi ökar dina chanser att få ett lån betydligt. Med en medsökande kan det till och med vara möjligt att få lån hos din vanliga bank.
Kola kraven för att få lån, och sök lån där du kan uppfylla långivarens alla krav. Om du har en bra inkomst och en stabil ekonomi är chansen att din ansökan beviljas större.
Sök privatlån via en låneförmedlare. Då får du bara en registrering hos UC fast du får låneförslag från flera olika långivare. Låneförmedlarna har dessutom bra koll på vilka långivare som ger lån trots betalningsanmärkningar. De vet också vilka som godkänner många anmärkningar och hos vilka du bara får ha en, eller ett fåtal och kan lämna din ansökan till just de långivare som kan tänkas ge dig ett lån.

Lånevillkoren ser olika ut hos olika långivare.  De flesta har ungefär samma grundläggande krav, som att du ska vara myndig, och folkbokförd i Sverige. När det gäller andra saker, som inkomst och betalningsanmärkningar varierar kraven från långivare till långivare. Några saker som kan vara bra att ha koll på om du vill låna med betalningsanmärkning är:
Hur många betalningsanmärkningar man godkänner.

En individuell bedömning av din låneansökning

Om man gör en individuell bedömning av låneansökningarna eller använder sig av en förutbestämd mall. När man bedömer ansökningen individuellt är betalningsanmärkningarna bara en bland alla faktorer man tar hänsyn till när man gör en helhetsbedömning. Har du många anmärkningar kan det vara en fördel att söka hos långivare med individuell bedömning.
Hur ser man på skuldens storlek? En del långivare ger lån om skulden som orsakat betalningsanmärkningen är liten, men inte om du har en stor skuld.

Många tror att det är Kronofogdemyndigheten som utfärdar betalningsanmärkningar, men det är faktiskt inte sant. Kronofogdemyndigheten ger inte betalningsanmärkningen, men däremot kan obetalda fakturor som går vidare till Kronofogden vara orsaken till en anmärkning. En betalningsanmärkning är i själva verket en notering hos kreditupplysningsföretagen, om att du har obetalda skulder eller fakturor. En notering som kan ses av alla som tar en kreditupplysning på dig, och därför kan ställa till massor av problem under den tid den finns kvar.

De vanligaste orsakerna till att man får en betalningsanmärkning:

  • Du överskrider bankkonton kan det leda till en betalningsanmärkning.
  • Om du inte betalar en räkning, och fordringen skickas vidare till Kronofogden. Du får dock inte en betalningsanmärkning direkt utan först när kronofogden har utfärdat ett betalningsföreläggande.
  • Kronofogden har fått uppgifter om att du har obetalda skatter, tv-avgifter, underhåll eller liknande.
  • Om du inte kan betala ett lån och inte kommer överens med långivaren om en avbetalningsplan.
  • Du är skyldig pengar hos en privatperson eller ett företag, och inte betalar kan de ansöka hos kronofogden om betalningsföreläggande, vilket då leder till en betalningsanmärkning om du inte betalar din skuld.

Om du är kallad till en rättegång men inte infinner dig, och tingsrätten meddelar en tredskodom.
För en privatperson ligger betalningsanmärkningen vanligen kvar i tre år. Anmärkningen finns alltså hos kreditupplysningsföretagen, och inte hos Kronofogden. Vill du veta om du har en betalningsanmärkning, eller om en tidigare anmärkning finns kvar, kan du vända dig till något av kreditupplysningsföretagen för att få hjälp med uppgifterna.

Med tanke på de problem en betalningsanmärkning medför är det alltid viktigt att tänka efter innan man skriver på ett låneavtal. Välj ett lån som inte ger för stora påfrestningar på din ekonomi, och gör gärna upp en budget så att du ser att du klarar av att betala ditt lån varje månad.