Meny Stäng

Låna 20000 kronor

Om du behöver låna 20 000 kronor befinner du dig någonstans i gränslandet mellan ett stort och ett litet lån. Det är fortfarande ett förhållandevis litet lån, men det är inte längre något så kallat smslån. De långivare som enbart satsar på smslån brukar inte låna ut så pass stora belopp. Samtidigt lånar inte bankerna ut så små belopp som 20 000 kr. Det gör att du behöver hitta ett mellanting, en långivare som arbetar med lån i mellanklassen. Lyckligtvis finns det gott om sådana, så att låna 20,000 kr bör inte bli några problem förutsatt att du uppfyller de grundläggande kraven för att få låna pengar.

Låna 20000 kr direkt online:

Vilka krav ställs på låntagaren?

Vilka krav kan du då förvänta dig att det ställs på den som vill ta ett lån i den här storleksklassen?
Det handlar först och främst om grundläggande krav som egentligen förekommer för alla typer av lån i alla storleksklasser.

  • Du behöver ha någon form av återkommande inkomst. Det kan vara inkomst från arbete men det kan även vara studiemedel, a-kassa eller pension. Kravet är vanligtvis lite mer flexibelt för dessa lån än vanliga, större banklån.
  • Du behöver vara svensk medborgare och folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha fyllt 18 år. Vissa långivare kräver även att du ska vara 20 eller 23 år fyllda.
  • Du får inte ha något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.
  • Du får inte ha något större antal betalningsanmärkningar. Enstaka anmärkningar kan gå om de är gamla och du har en bättre ekonomisk situation idag.
  • Du måste ha ett svenskt bankkonto.

låna 20000 kr

Detta är de grundkrav som så gott som alla långivare kommer att ställa när du vill låna pengar snabbt. Ytterligare krav kan finnas, men dessa varierar i så fall från långivare till långivare.

Kontokredit eller vanligt lån

När du behöver låna 20000 kronor finns det egentligen två alternativ. Du kan antingen ta ett vanligt lån som betalas ut i en klumpsumma eller leta efter en kontokredit. Kontokrediter blir allt vanligare och det finns ett flertal sådana på marknaden som är tillräckligt stora för att det ska gå att låna 20000 kronor. Fördelen med dessa framför ett vanligt, traditionellt lån, är att du har tillgång till upp till 20000 kronor, men du behöver inte utnyttja hela beloppet samtidigt. Du kan alltså göra mindre uttag upp till den beviljade kreditgränsen. Om du bara behöver 4000 kronor just nu, men vill ha en buffert att ta av om det skulle behövas, kan alltså en kontokredit med beviljad kreditgräns på 20 000 kronor vara perfekt. Då kan du ta ut ytterligare 16 000 kronor längre fram om det skulle behövas. Du betalar bara för det belopp du utnyttjar.
Nackdelen med en kontokredit är att det kan vara lätt att du frestas att använda krediten på nytt när du en gång betalat av den, även om du kanske inte är i behov av ett lån egentligen. Det gör att det kan bli en ganska dyr kredit i långa loppet om du inte riktigt kan sätta gränser för din egen konsumtion. Rätt använd kan dock kontokrediten vara till stor nytta och fungera som en trygghet.

Värt att veta om lån på 20000

Vad finns det då som är värt att veta om lån i den här storleksklassen? På det stora hela är de här lånen relativt okomplicerade eftersom det handlar om ett förhållandevis litet lån som ofta betalas tillbaka på under ett år. Det gör att lånet inte påverkar din ekonomi under speciellt lång tid.

Det du främst behöver veta är att den effektiva räntan ofta kan vara ganska hög på den här typen av lån. För att det inte ska bli alltför dyrt gäller det därför att du kollar upp olika alternativ och försöker välja det lån och den långivare som ger de mest fördelaktiga villkoren. Undvik riktiga chockräntor och tänk på att inte välja ett lån med kortare amorteringstid än du faktiskt klarar av.

Nästa sak att tänka på är att inte ta lån i den här storleksklassen oftare än du verkligen måste. Även om lånet i sig hör till de små lånen så blir månadskostnaden ofta ganska hög eftersom lånet har en kort löptid. Om du då har flera lån i den här storleksklassen igång samtidigt blir det mycket pengar att betala varje månad. Risken blir då att du hamnar i en situation där du inte klarar av amorteringarna utan att behöva ta nya lån. Plötsligt kan du då befinna dig i en ond cirkel där du har svårt att bli av med alla skulder.

Vem väljer att låna 20000 kr?

Vem är det då som väljer att låna detta belopp? Det går inte att ge något kortfattat svar på den frågan eftersom det kan finnas lika många anledningar som låntagare. Det finns dock många situationer då frågan om ett lån i den här storleksklassen kan diskuteras. Kanske går någon hemelektronik sönder och behöver ersättas omedelbart, samtidigt som månadens budget kanske helt saknar utrymme för dessa inköp. Det kan handla om en ny spis, en ny frys eller kanske både kyl och frys. Sådana saker är ju faktiskt mycket svåra att leva utan och om de går sönder får de flesta av oss helt enkelt försöka ordna fram pengar för att köpa nya sådana så gott som direkt. I en sådan situation spelar det ingen roll om det råkar vara januari och plånboken gapar tomt efter storhelgerna. Då kan ett lån på 20000 kronor komma väldigt väl till pass.

Tjugo tusen kronor kan också vara en lagom stor summa att låna för den som vill låna pengar för att komma ut i världen och resa. Naturligtvis är det optimala om du kan betala för resan med sparade pengar. Men om så inte är fallet kanske du hittar ett förmånligt lån på 20000 kronor som gör att du kan följa med ut på resa och betala i efterhand. Det kan också vara så att du lånar pengar för att kunna laga bilen för att kunna ta dig till och från jobbet på dagarna. Tillfällen då lån i denna storleksklass kan bli aktuella finns det helt enkelt gott om.

Recension:
Låna 20000
Betygsatt av: Mudi.nu ⚡
Betyg: 4.7/5