Meny Stäng

Låna 10000 kronor

Oftast när det dyker upp ett behov av att låna pengar handlar det om ganska stora summor. Det kan röra sig om hundratusentals kronor. Det förekommer dock att det även behövs ett mindre tillskott. Faktum är att behovet av att låna små summor i sig är ganska vanligt. Fram till för några år sedan var det dock mycket svårt att hitta sådana lån. Idag är det däremot inga problem för den som behöver låna 10,000 kr att hitta ett sådant lån. En ny genre har dykt upp på lånemarknaden och de lån som kallas snabblån eller konsumtionslån är idag mycket vanliga. Det går att låna 10 000 kronor men även mindre lån. Naturligtvis finns en rad krav som måste uppfyllas för att du ska bli beviljad ett lån, men eftersom lånen är mindre är inte heller kraven lika hårda.

Låna 10,000 kr direkt

Vad är det då för långivare du bör vända dig till för att låna 10000 kronor? Det finns faktiskt numera ganska många aktuella långivare. I början när snabblånen lanserades gick det främst att låna mindre belopp, vanligtvis upp till 3000 kronor. Efter hand som långivarna blivit fler och efterfrågan ökat har utbudet också vuxit. Efter något år gick det relativt lätt att hitta långivare som erbjöd lån på 5000 kronor och därefter har erbjudandena tilltagit.

Idag erbjuder flera av snabblångivarna även lån på 10000 kronor. Skillnaden mot de riktigt små lånen på ett par tusenlappar är att du vanligtvis har något längre tid på dig att betala. Medan de riktigt små lånen vanligtvis ska betalas tillbaka redan inom en månad, har du ofta tre-sex månader på dig att betala tillbaka ett lån på 10 000 kronor.

Om du behöver låna 10 000 bör du med andra ord fortfarande leta efter just snabblångivare. Det är fortfarande ett förhållandevis litet lån, så det är inget den vanliga banken tillhandahåller. Sök därför efter snabblån, konsumtionslån, smslån eller kontokredit om du vill låna just detta belopp.

Vilka är kraven för att få låna 10000 kr?

Vad krävs då för att du ska få möjlighet att låna den här storleken på summor? Som tidigare nämnts är kraven lägre än om du vänder dig till banken med önskemål att få låna 100 000 kronor eller kanske till och med mer. Anledningen är förstås ganska given. I och med att det här är ett mindre belopp som betalas tillbaka snabbare behöver inte långivaren riktigt samma typ av säkerhet och framför allt behöver de inte ha samma långa tidsperspektiv.

låna 10000 kr

Det viktiga är vad du har för ekonomisk situation här och nu, inte hur den kan tänkas se ut om två år. Man tittar på din kreditvärdighet. Det innebär att du behöver ha någon form av inkomst för att få låna men den behöver inte nödvändigtvis komma från en fast anställning. För små lån som dessa accepteras ofta alternativa inkomstkällor, så som:

  • Projektanställning.
  • Visstidsanställning.
  • Vikariat.
  • Studiemedel.
  • A-kassa.

Naturligtvis kan det variera mellan olika långivare, men med tanke på att lånet är relativt litet är inkomstkravet ofta inte speciellt hårt ställt.

Aktivt skuldsaldo

Ett krav som ställs av så gott som alla långivare oavsett storlek på det tilltänkta lånet, är att du inte får ha ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Detta är kanske det enskilt striktaste kravet och det finns nästan inga långivare som avviker från detta.

I och med att 10 000 kronor räknas som ett ganska lågt belopp kan det vara möjligt att få låna trots betalningsanmärkningar. Om det är aktuellt för dig är det dock viktigt att kontrollera så att du uppfyller de övriga kraven. Dessutom får du vara beredd på att antalet möjliga långivare minskar om du behöver låna med betalningsanmärkning.

Någon form av inkomst och inget skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten är alltså de två tydligaste kraven för dig som vill och behöver låna. Vidare behöver du vara folkbokförd i Sverige och vara minst 18 år. Vissa långivare har även ytterligare krav, men dessa krav förekommer så gott som hos alla banker och kreditgivare.

Att tänka på vid den här typen av lån

När är det en god idé att låna 10000 kronor och vad behöver du tänka på om du ska ta ett lån i den här storleksklassen?

För att börja med den första frågan så kan det finnas en rad tillfällen då det här kan vara aktuellt. Vissa månader bjuder på flera stora utgifter som inte förekommer annars, samtidigt som de fasta avgifterna ska skötas som vanligt. Om det då tillkommer oförutsedda utgifter som veterinärbesök eller tandläkarkostnader så kan det behövas ett lån för att täcka de extra utgifterna. Samma sak gäller om det en sådan månad behöver fyllas på mer än vanligt i garderoberna.

Kanske slår kylan till och nya vinterskor och overaller behövs till barnen, trots att de fick nya plagg för bara några månader sedan. Kanske går kyl eller frys sönder och behöver ersättas med nya. Oavsett vilken typ av oförutsedda utgifter det handlar om så kan de vara svåra att täcka om det redan är en sådan månad med fler utgifter än vanligt.

krav för att få låna

Naturligtvis kan det också vara frågan om ett rent konsumtionslån. Du kanske ska resa utomlands och vill ta ett litet lån för att ha lite extra pengar med dig när du reser. Kanske vill du att pengarna du lånar ska fungera som en buffert när du är utomlands.

När ska lånet betalas tillbaka?

Det du generellt sett ska tänka på innan du lånar 10000 kronor är att pengarna vanligtvis ska betalas tillbaka ganska snabbt. Ta reda på hur snabbt de faktiskt ska betalas tillbaka. Om du har möjlighet att påverka det, se till att välja en amorteringstid som passar dig och din ekonomi. Se också till att välja ett lån med så låg effektiv ränta som möjligt. Det handlar om ett lån som betalas tillbaka snabbt, så försök undvika avgifter som uppläggningsavgift och aviavgifter om möjligt. Om du väljer en så kallad kontokredit bör du även kontrollera hur hög månadsavgiften är samt hur mycket du betalar av på lånet jämfört med hur mycket du lånar. Försök hitta ett så fördelaktigt alternativ som möjligt.

Recension:
Låna 10000
Betygsatt av: Mudi.nu ⚡
Betyg: 4.6/5