Meny Stäng

Lån med svag kreditvärdighet

Den dagen du behöver låna pengar önskar du förstås att din kreditvärdighet är stark och att du har en hög kreditpoäng. Om så inte är fallet gäller det dock att göra det bästa av situationen och försöka hitta ett lån som går att få beviljat trots svag kreditvärdighet. Det finns några sådana, och framför allt finns det en hel del åtgärder att vidta för att förbättra kreditvärdigheten.

Vad innebär svag kreditvärdighet?

Först och främst behöver vi förstås reda ut eventuella frågetecken kring vad svag kreditvärdighet egentligen innebär. Det är svårt att göra något åt någonting som man inte förstår sig på.
Din kreditvärdighet avgör den sannolika förmågan att betala tillbaka en skuld, oavsett om det är ett lån, ett fakturaköp eller en kredit. Utvärderingen görs med hjälp av en rad faktorer. Man tittar på inkomster, betalningsanmärkningar, skulder, andra lån, antal kreditförfrågningar och i vissa fall även andra faktorer. En person med svag kreditvärdighet är någon som efter kreditprövning antas ha relativt låg sannolik förmåga att betala tillbaka en kredit. Det kan bero på betalningsanmärkningar, låg inkomst, många kreditförfrågningar på kort tid eller något annat som påverkar kreditvärdigheten i negativ riktning.

Vad är utmärkande för lån med svag kreditvärdighet?

Går det att få lån trots att man har svag kreditvärdighet? Ja, ofta går det, även om det beror på hur lågt kreditbetyg du har. Men vad är det då som är utmärkande för de här lånen?

För det första är räntan ofta betydligt högre på de lån som går att få beviljade trots svag kreditvärdighet. Anledningen är kort och gott att långivaren på något sätt måste kompenseras för den ökade risken som tas när man beviljar lån trots en hel del riskfaktorer. Vidare är beloppen som går att låna vanligtvis mindre än de lån som går att få med hög kreditvärdighet. Anledningen är naturligtvis just att långivaren inte är lika säker på att lånet kommer avbetalas enligt amorteringsplanen. Även löptiden kan vara kortare.

Svag kreditvärdighet

Generellt kan sägas att villkoren sällan är lika bra när det gäller den här typen av lån. För många med svag kreditvärdighet är det dock en lättnad att det överhuvudtaget går att få ett lån trots situationen och att villkoren då inte är lika fördelaktigt är många gånger något de kan tänka sig att ha överseende med.

Hur kan chanserna till lån förbättras?

Det bästa som kan hända är naturligtvis att kreditvärdigheten stärks. Det går att förbättra den både på kortare och längre sikt. På kortare sikt är det absolut bästa och enklaste vanligtvis att ta hjälp av en medsökande. För att detta ska förbättra dina chanser till att bli beviljad ett lån krävs det naturligtvis att den person som står som medsökande har stabila ekonomiska förhållanden med en fast inkomst och utan betalningsanmärkningar. Om personen som kan tänka sig att bli medlåntagare har betalningsanmärkningar, låg inkomst eller sitter fast med en mängd andra lån och krediter kommer det tvärtom snarare vara till nackdel att ta med denne vid låneansökan. Det gäller med andra ord att se till helheten innan du bestämmer dig för att ta hjälp av en medlåntagare.

Om du har lite mer tid på dig och behovet av ett lån inte är akut finns det en hel del att göra för att förbättra en svag kreditvärdighet. Om det låga kreditbetyget beror på en eller flera betalningsanmärkningar gör du klokt i att vänta på att dessa ska försvinna. En betalningsanmärkning kvarstår vanligtvis i tre år, därefter syns den inte längre vid kreditupplysningar. Om du vet med dig att din/dina anmärkningar kommer att försvinna om exempelvis ett halvår är det mycket klokt att vänta med att söka lån till dess. Ditt kreditbetyg kommer med stor sannolikhet få ett rejält uppsving den dagen inte anmärkningarna finns kvar längre.

Påverka ditt kreditbetyg

Något annat som påverkar ditt kreditbetyg är din inkomst och här tittar man naturligtvis främst på de inkomster du deklarerat tidigare år. Naturligtvis kan det vara så att du nu har en hög inkomst men saknade inkomst föregående år. Då är det ofta enklast att invänta kommande års taxering för att din nya lön ska föras in i registren. Hos vissa långivare finns det möjlighet att visa upp intyg på att du verkligen har så hög lön som du påstår. Även om det inte finns något belägg för det i tidigare års taxering. I så fall kan du stärka din inkomst med arbetsgivarintyg och lönespecifikationer. De flesta långivare vill, åtminstone om det rör sig om större lån, dock ha en mer långsiktigt hög inkomst. Då är det bättre att avvakta tills även registren visar en bra inkomst.

kreditbetyg

Om din inkomst inte är speciellt hög idag kan du arbeta för att höja den. Naturligtvis bör du utnyttja möjligheten till årliga löneförhandlingar där du kanske kan argumentera för varför du förtjänar en högre inkomst. Kanske kan få din lön höjd med några hundralappar, eller kanske till och med mer än så, per månad? Om inte detta räcker, eller om du inte har någon möjlighet till löneförhöjning på din nuvarande arbetsplats, kan du se dig om efter ytterligare inkomster. Kan du ta ett extrajobb där du kan jobba några timmar extra på helger eller kvällar? Då kan du höja din inkomst med några tusenlappar varje månad. Det kan betyda mycket när du i framtiden ska söka nya lån. Det kan hjälpa dig att klättra från att ha en svag kreditvärdighet till att ha en tämligen stark sådan.

Externa länkar med mer information:

Många kreditförfrågningar

En sista faktor som du bör tänka på är att inte ansöka om en mängd krediter och mikrolån. Du bör heller inte efterfråga fakturaköp i butik efter butik. Detta resulterar i kreditförfrågningar, och många sådana sänker också ditt kreditbetyg. Detta är något som många ofta inte tänker på, men som ibland kan bli den fällande faktorn när du ansöker om ett lån.

Att få ett lån med svag kreditvärdighet är alltså möjligt. Men det allra bästa är om du kan tänka mer långsiktigt och istället arbeta på att förbättra kreditvärdigheten. Ofta är det möjligt att förbättra den på så kort tid som ett halvår, så det kan vara väl värt mödan.

Recension:
Lån med svag kreditvärdighet
Betygsatt av: Mudi.nu ⚡
Betyg: 4.5/5