Meny Stäng

Spara till barn

spara till ditt barn

Det är väldigt vanligt att man vill spara till barn. Du kanske vill öppna ett sparkonto till din egen son eller dotter. Det kan dock lika gärna vara så att du har ett barnbarn, eller kanske ett gudbarn eller syskonbarn som du gärna vill vara med och spara till. Det är en god idé. Ett sparkonto är något som barnet kommer att ha stor nytta av i framtiden. Nu behöver du bara tänka på några saker, så att du väljer rätt sparform.

Välj bank

Det första du behöver göra är förstås att välja vilken bank du vill spara hos. Det kan många gånger ligga nära till hands att välja den bank som du själv har ditt konto hos. Det behöver dock inte alls vara så. Du kan naturligtvis välja att ha sparkontot i en helt annan bank om du skulle föredra det. Ta dig gärna tid att jämföra olika banker och vad de kan erbjuda.

Välj vems namn det ska sparas i

Nästa sak att fundera över är vem kontot ska tillhöra. Vill du öppna ett sparkonto i barnets namn, eller vill du öppna ett separat konto i ditt namn? Det finns egentligen inget rätt eller fel här, däremot finns det för- och nackdelar med båda varianterna. Fördelen med att spara i ditt eget namn är att du kan bestämma över pengarna och själv avgöra när barnet ska få tillgång till dessa. Kanske upptäcker du när barnet fyller 18 år att han eller hon nog behöver några år till på sig att mogna innan mognaden att hantera större pengasummor finns på plats. Då kan du avvakta med överlämningen och fortsätta att spara under tiden. Om du sparar i barnets eget namn blir pengarna automatiskt tillgängliga för honom eller henne i samband med 18-årsdagen. Fördelen med att spara i barnets eget namn är att ingen annan kan göra uttag för egen räkning ens i en pressad ekonomisk situation. Hos vissa banker kan föräldrarna göra uttag för barnens räkning vid enstaka tillfällen innan 18-årsdagen, men då enbart för specificerade inköp eller investeringar. Det går till exempel att ta pengar från kontot när det är dags att köpa moped. Vissa anser att detta är en fördel, medan andra snarare betraktar det som en risk.

Välj rätt sparform

Något som du också behöver fundera över är vilken sparform som ska användas. Många väljer att spara i fonder. Detta anses ofta som fördelaktigt eftersom det gör att pengarna vanligtvis växer betydligt mer än de gör på ett vanligt sparkonto. Du kan välja själv hur engagerad du vill vara. Det går också att satsa på lågriskfonder, där avkastningen vanligtvis blir lägre, men där risken för nedgång är mindre. Den som vill kan i stället satsa på högriskfonder, där pengarna kan växa rejält, men där det också finns en större risk för förluster. Många satsar på ett mellanting. Ett annat alternativ är att ha pengarna på ett vanligt sparkonto. Där är pengarna visserligen säkra, men de växer i stort sett ingenting. Det händer också att föräldrar investerar i aktier. Fördelen är att den som är kunnig kan få pengarna att växa ordentligt. Nackdelen är att detta är en mycket riskfylld sparform, där förlusterna kan bli stora vid en nedgång av aktien.