Meny Stäng

Smarta energispartips för hemmet

Spara energi tips

Att energikostnaderna lätt drar i väg och blir dyra kommer nog inte som någon överraskning för någon. De flesta som bor i ett eget hushåll har någon gång mottagit en elräkning som varit högre än förväntat, och dyrare än önskat. Lyckligtvis finns det smarta tips om du vill försöka dra ned på energikostnaderna och göra av med mindre energi. Här ska vi titta på några sådana tips, som förhoppningsvis kan hjälpa till att sänka dina elkostnader.

Ha inte tänt i alla rum

Hör du till den relativt stora skara som går runt i bostaden och tänder alla lampor när mörkret börjar komma krypande? För många är detta en naturlig handling, men det är en handling du bör vänja dig av med. Genom att bara ha tänt i det rum där du vistas, och möjligen någon liten fönsterlampa i några väl utvalda fönster, kan du spara en hel del energi. Detta är bra för dig om du vill få elräkningen att bli mindre, och det är bra för miljön. Du bör naturligtvis också göra det till en vana att släcka lamporna efter dig när du går ut ur ett rum och in i ett annat.

Välj bättre, energisnålare lampor

När det gäller lampor går det att förändra en hel del. Du har redan fått veta att du bara bör ha tänt i det rum du vistas i, men vad du också bör göra är att byta ut glödlamporna mot lågenergilampor. Detta kan göra stor skillnad, något du kommer se på specifikationen på din elräkning. Det är numera mycket enkelt att hitta bra lågenergilampor såväl i fysiska butiker som på webben och de är inte längre särskilt dyra att införskaffa, vilket naturligtvis är en fördel.

Välj bättre, energisnålare lampor

Tänk dig för när du ska diska eller tvätta

Det är klokt att fundera en extra gång innan du kör en diskmaskin eller en tvättmaskin. Se till att maskinerna inte är halvtomma när de körs. Om de för stunden är halvtomma, kan det vara en god idé att vänta ytterligare en dag innan du kör maskinen, så att den hinner fyllas. Det hjälper dig att inte förbruka mer energi än nödvändigt, samtidigt som det minskar dina kostnader.

Nu är det förstås inte alla som har en diskmaskin. Det finns många som väljer att diska för hand. Om du är en av dem finns det också en del att tänka på. Du bör till exempel inte låta vattnet rinna medan du diskar. Då blir energiförbrukningen snabbt hög. Tappa upp vatten på förhand som du använder medan du diskar, och sätt bara i gång vattnet när du behöver skölja något. När sköljningen är klar stänger du omedelbart av vattenkranen igen. Just rinnande vatten kan för övrigt vara bra att tänka på även i andra sammanhang. Låt till exempel inte vattnet rinna hela tiden medan du borstar tänderna. Se också till att inte duscha allt för långa stunder varje gång. Det kan låta som små åtgärder, men faktum är att de kan göra stor skillnad. Trots att det handlar om relativt små förändringar i ditt vardagsliv, är det smarta energispartips som du relativt lätt kan anamma.