Meny Stäng

Kreditkortets båda sidor

Amerikanen Frank McNamara skapade år 1950 världens första kreditkort. Ett kreditkort är det smidiga sättet för dig att köpa saker med hjälp av ett kort för att sedan få detta på en faktura som du betalar vid ett senare tillfälle. Din betalning hamnar i direkt mening på kredit. Detta är en variant på ett bankkort som kommit att bli allt vanligare att använda. VISA och Mastercard är idag de två största organisationerna som vi finner som tillhandahåller kreditkort. Fördelarna med ett kreditkort är många där en konstant tillgång till en buffert finns, en minskad oro för oförutsägbara kostnader samt en möjlighet att betala vid en senare skede. På andra sidan myntet finner vi nackdelar som avgifter samt ränta.

Kreditkortets främsta fördelar

Ett kreditkorts främsta fördel är att innehavaren alltid har en god buffert nära till hands redo att användas. Detta gör att du inte behöver känna en oro inför att ställas inför en situation där en oförutsägbar kostnad dyker upp där du står utan möjlighet att betala. Andra fördelar är att många kreditkort kommer med ett bonussystem där du samlar poäng varje gång som kortet nyttjas som sedan kan bytas in mot exempelvis en upplevelse. Förmånliga rabatter, reseförsäkring, köpskydd, allriskförsäkring samt leveransförsäkring är också detta fördelar för dig att ta del av.

Flertalet betalningsalternativ

Ett kreditkort kommer med många fördelar som ovan nämnt. Något som däremot gör att användandet av kreditkort har ökat tros bero på möjligheten att kunna betala för ditt inköp vid ett senare tillfälle samt möjligheten att kunna delbetala. Du som valt att använda dig av ditt kreditkort vid inköp får en faktura vid ett senare tillfälle. Kortet gör det möjligt för dig att välja att skjuta upp denna betalning om pengarna tryter denna månad samt att du enkelt kan lägga upp en delbetalning.

Flertalet betalningsalternativ

Nackdelarna med kreditkort

Det kan nu vara enkelt att falla i tankarna på att ett kreditkort enbart kommer med fördelar och visst, fördelarna är många, men när vi vänder på myntet finner vi också ett par nackdelar som är värda att tala om. Ett kreditkort kommer oftast med höga räntor samt avgifter vid exempelvis uttag. Andra nackdelar är att du som innehavare kan få en straffavgift om du missar att betala tillbaka din skuld inom utsatt tid och det kan komma att påverka dina möjligheter att ta lån där dina befintliga krediter kollas upp. Många vittnar även om att deras privatekonomi kommit att ta stryk när de valt att skaffa sig ett kreditkort då de i viss omfattning tappar kontrollen där det är enkelt att vända sig till kreditkortet.

Leder till ökade skulder

Ovan nämns möjligheten att kunna dela upp din betalning om du har använt dig av ditt kreditkort vid köpet. Detta är en fördel om du ställs inför en större kostnad men detta är inget som ska utnyttjas eller hanteras fel av dig. Idag syns det att små skulder har kommit att öka, och detta bland de som har genomfört ett köp via sitt kreditkort. Avgifter och räntor läggs på din faktura och om du valt att delbetala blir slutsumman oftast mycket hög. Mindre köp betalas allt oftare med ett kreditkort och anledningen till detta ökade användandet tros bero på att det blivit allt lättare att använda ett kreditkort. Många online butiker erbjuder detta som ett alternativ vid utcheckning. Nackdelen blir de räntor och avgifter som adderas till din faktura och kostanden blir högre. Ett kreditkort kommer med fördelar som nackdelar och detta är ett kort som bör nyttjas med försiktighet.